baglænskædning af fællesdæk?

Tja.. jeg har aldrig rigtig gidet det der med at læse fagliteratur, med undtagelse af grammatik da jeg læste til tegnsprogstolk, alt andet vil jeg helst have vist, gøre selv, lytte til nogen der fortæller m.m., men selv finde det i en tekst i en bog, det gider jeg dælme ikke...
Derfor denne blog..
Jeg TROR jeg prøver at indlære fællesdækken baglænskædet.. Forstået som at det jeg gør, er at lære Emma den stilling hun skal ligge i ved at klikke hende for selv at tilbyde det, så gå ind og klikke hende, få hende i plads og starte om.... min plan er at vente længere og længere ude, at få sat en kommando på hendes stilling (er jeg vist desværre allerede begyndt på), og så langsomt øge tiden fra hun er blevet lagt til jeg går ind og belønner, men er det overhovedet baglænskædning?? og er baglænskædning fordelagtigt i en fællesdæk?
Hvis jeg skal prøve at sætte lidt teori på af det som Canis folkene forsøgte at banke ind i mit hoved søndag eftermiddag på kurset i Roskilde.. så skulle en baglænskædning af fællesdækken vel være
hund i plads fra dæk- hund ligger i dæk, fører kommer ind, tager den i plads- fører venter i lang tid mens hund ligger i dæk, fører kommer ind tager hund i plads- Hund dækkes af, fører går frem, venter, går ind til hund og tager den i plads... men er der nogen fordele ved denne fremgangsmåde? Det er jo ikke et problem for Emma at komme op i plads til sidst.. det er nok svære for hende at komme ned i positionen, især fordi den er ny for hende (hoved mellem poter), så er måske en forlæns kædning at fortrække??

Jeg er så småt begyndt på at få hende til at indtage positionen fra plads, det er kun i det små, for jeg synes ikke hun er sikker i den forfra, men for at teste om hun har tendens til at lægge hovedet på den ene pote for bedre at kunne se mig. Jeg synes det går rimligt.. Hun forstår godt at hovedet skal mellem poterne, og jeg skal snart til at lave noget "DoggieZen" hvor jeg forsøger at "lokke"/friste hende til at løfte hovedet, hvis hun ikke gør er der stor ros og beløning. :)

Når først hovedet er der, kan hun ligge rigtig længe, jeg øver at kunnne gå bagom hende mens hovedet stadig ligger ned, det er svært for hende. Det er et skridt på vejen til at kunne gå i skjul og at hun bliver liggende.

Det der er rigtig positivt ved det her fællesdæk, en gang til FORFRA! er at jeg synes det er spændende, jeg gør det til en udfordring, i stedet for en øvelse som jeg ikke gider at lære hende, jeg gør det til noget vigtigt for mig personligt at komme igennem processen, så jeg kan gøre det fra starten med den næste stjerne hund.. :) Desuden ved jeg så at jeg også kan gå og glæde mig til fællesdækken i Hårlev til april, for den kommer bare til at sidde lige i skabet, hvis jeg husker at træne systematisk, roligt og ikke hæve kriterierne for hurtigt, lige meget hvor fristende det er. Jeg har en hund der har brug for min støtte, det skal hun få. :0) HURRA FOR FÆLLESDÆK; DET ER SJOVT AT LÆRE! :0)
Hav en forsat god torsdag.

Kommentarer

Paul sagde…
Hej Camilla,

Jeg elsker til gengæld at læse alt muligt om hundetræning :-)

Jeg mener ikke baglænskædning i almindelighed giver mening i fællesøvelserne, og slet ikke for Emma. Det er kun trygheden hun mangler.

Jeg genlæste lige afsnittet om gruppemomenter i Med sigte på 10:an. Essensen af fællesdæk:

1 Det allervigtigste er at hunden er tryg
2 Man skal stræbe efter at hunden er tryg, og gennem forventning om belønning (og gradvis øgede kriterier) bliver liggende (eller siddende)
3 Hund skal synes det er sjovt at ligge (eller sidde) og vente – for så går den ikke hen til andre hunde, snuser eller kommer hen til føreren – den véd den får belønning for at koncentrere sig i en periode
4 For at hunden ikke skal holde ferie (mister koncentrationen), skal man give hunden en anden opgave udover at blive liggende/siddende
5 En opgave kan være at holde øje med belønningen, som gradvis fjernes længere og længere og bliver til et med føreren
6 En anden opgave (Svartbergs foretrukne) er at hunden skal trykke hagen mod underlaget (som du også lærer Emma). Kan indøves med hånden som target og aftrappes, det ved du alt om. Eller frishapes (hvad har du egentlig gjort?). Og så gradvis øge tid og afstand.
7 Endelig skal du separat træne ”afdækning”, fx to momenter: dæk og sleep, som gradvis bliver en sleep og dermed hagen direkte i underlaget.

Mange hilsner

Paul

Populære indlæg